Speakers rechtstreeks op TV aansluiten? Zo gedaan!

Je hebt het vast zelf ook wel gemerkt… Je koopt een spiksplinternieuwe televisie, die je met moeite op de juiste plek hebt geïnstalleerd en na wat geruzie met de kabels van je tv- en internetprovider, eigenhandig aan de praat hebt gekregen. Helemaal tevreden plof je op de bank. Klaar om je favoriete Netflix serie in full-HD, met LED verlichting en ambiancelampen te bekijken… Klinkt het geluid alsof de luidsprekers gemaakt zijn van een stuk karton. Verschrikkelijk! Maar gelukkig is daar een simpele oplossing voor te vinden, namelijk door speciale luidsprekers voor TV aan te schaffen!

Boxen aansluiten op TV

Waar televisies de laatste jaren op het gebied van beeld en smart-technologie sterk zijn ontwikkeld en vernieuwd, geldt dit helaas niet voor de ingebouwde speakers. De geluidskwaliteit van de meeste tv’s is, net als bij vele andere apparaten zoals de mobiele telefoon, helaas een achtergebleven kindje. Gelukkig zijn er echter goede alternatieven die eigenlijk tegenwoordig niet meer uit de huiskamer weg zijn te denken. Waar men vroeger voor een goede geluidsinstallatie nog flink in de buidel moest tasten, is dat tegenwoordig (afhankelijk van je persoonlijke wensen en eisen uiteraard) niet meer het geval. Goede geluidskwaliteit is door het grote aanbod en de grote verscheidenheid aan merken een stuk betaalbaarder en (niet geheel onbelangrijk) gebruiksvriendelijker geworden.

De voordelen van een externe geluidsinstallatie

Het blikkerige geluid van je televisie kun je upgraden door er goede boxen op aan te sluiten. Deze boxen dienen dan ter vervanging van de ingebouwde speakers van je televisie. Naast het top geluid van deze externe installatie tijdens je favoriete series of films, geeft het je ook de mogelijkheid om van meer extra functionaliteiten te genieten. Zo hebben veel boxen en stereo’s bijvoorbeeld een bluetooth functie, waardoor je ook vanaf je tablet of mobiele telefoon het geluid via je speaker kunt laten verlopen. Zo switch je met een extra box dus gemakkelijk van thuisbioscoop naar ‘thuisdiscotheek’. Maar welke boxen zijn dan ‘goed’ en waar moet überhaupt aan gedacht worden bij het aanschaffen van de juiste installatie?

De juiste boxen voor TV

Er zijn tal van boxen voor TV-aansluitingen die je van je blikkerige geluid af kunnen helpen. De keuze is reuze! Zo heb je bijvoorbeeld veel verschil in het model, het merk en uiteraard de geluidskwaliteit. Maar wist je bijvoorbeeld ook dat er verschil zit in zogenaamde ‘actieve’ en ‘passieve’ speakers? De keuze voor een goede speaker is afhankelijk van je wensen voor de geluidsbeleving. Een nieuwskijker zal minder om de geluidsbeleving geven, dan een filmliefhebber bijvoorbeeld. Er is voor ieder wat wils! Om je zoektocht een beetje gerichter te maken hebben we hier een aantal voorbeelden van de meest voorkomende type speakers voor TV:

Waar deze apparaten voor een leek op het eerste gezicht wellicht hetzelfde (of tenminste vergelijkbaar) lijken, zit er toch veel verschil in de functionaliteiten, mogelijkheden en het geluid ervan. Zo werd voorheen vooral de stereo al veel gebruikt als schakelmiddel tussen de TV, radio en DVD. Maar tegenwoordig is de soundbar juist erg geliefd door zijn gebruiksvriendelijk en het gemak. Tot slot, het neusje van de zalm: de home-cinema set. Met een home-cinema waan je je, zoals de term al doet vermoeden, door een geavanceerde combinatie van geluidstechnische snufjes in je eigen thuisbioscoop. De vraag is dus: hoe professioneel wil je het aanpakken?

De installatie van TV speakers

Daarnaast hoef je echt niet bang te zijn dat je voor de installatie van een externe speaker, verstand moet hebben van ingewikkelde instellingen of speciale bedrading. Dat is gelukkig al lang verleden tijd. Je kunt in veel gevallen dergelijke speakers rechtstreeks op TV aansluiten via bluetooth of door middel van audio of HDMI-kabels. Geen gedoe met techniek, maar gangbaar, makkelijk verkrijgbaar materiaal voor de doe-het-zelver. Deze worden echter meestal niet meegeleverd met het apparaat zelf. Kijk dus bij de aankoop goed welke kabel je eventueel extra nodig hebt, om je tv aan te sluiten op je nieuwe geluidskanon. In veel gevallen is het een geval van inpluggen in beide apparaten en de box neemt direct het geluid van de tv over. Kind kan de was doen!

Het installeren van goed geluid voor je nieuwe televisie is dus echt geen opgave. Ga bij jezelf na waar je het apparaat voor wilt gebruiken en kies op basis van je gebruik het juiste type geluidsinstallatie. Welke type apparaat je ook kiest, het geluid is altijd beter dan dat van de tv en daarom de investering meer dan waard! Want zeg nou eerlijk… James Bond die aankomt in een zoevende helikopter is toch veel imposanter dan wat gepruttel dat eerder aan een mug doet denken?!