Heb je gemerkt dat het geluid op je TV te slecht is om van te genieten? En ben je van plan om speakers rechtstreeks op de TV aan te sluiten? Of je jouw speakers nu via een analoge versterker wilt laten spelen, of speakers rechtstreeks op de TV wilt aansluiten. Wij kunnen je helpen dit te realiseren.

Wat zijn de voordelen van TV speakers?

Wat zijn de voordelen van TV luidsprekers? Je luidspreker(s) rechtstreeks op je televisie aansluiten heeft veel voordelen boven het gebruik van stand alone of surround sound luidsprekers.

  • Het eerste is de kostprijs. Luidsprekers rechtstreeks op een televisie aansluiten is vaak een voordeligere oplossing dan verschillende afzonderlijke toestellen voor home theater systemen kopen – vooral als je rekening houdt met mogelijke toekomstige upgrades.
  • Luidsprekers op een televisie aansluiten maakt het installeren ook uiterst eenvoudig omdat er geen andere apparaten bij betrokken zijn die je moet instellen en kalibreren. Je verbindt eenvoudig een audio kabel van de luidspreker naar de aansluiting op je TV.
  • Luidsprekers rechtstreeks op een televisie aansluiten geeft je meer flexibiliteit in mogelijkheden voor plaatsing of waar je systeem komt te staan.
  • Luidsprekers rechtstreeks op de TV aansluiten kan leiden tot een rijkere geluidservaring en diepere bassen, dankzij de grote, krachtige ingebouwde luidsprekers van het luidsprekerset.
  • Je luidsprekers rechtstreeks op je TV aansluiten betekent ook dat je niet tegen verlies van geluidskwaliteit aanloopt als je van analoog (TV) signaal overschakelt op digitaal (set-top box of streaming apparaat).
  • TV speakers, zoals een soundbar, zijn klein genoeg om onder het TV scherm te passen, zodat ze weinig ruimte innemen.
Speakers rechtstreeks op tv aansluiten

Welke mogelijkheden zijn er?

Er zijn veel mogelijkheden om apparaten aan te sluiten, maar één regel welke belangrijk is om te onthouden, is dat zowel audio als video kunnen worden overgebracht met een HDMI-kabel. Voor de overgrote meerderheid van de gevallen zal dit het beste werken voor gebruikers die de voorkeur geven aan analoge (of digitale) kabels om hun signalen nauwkeurig over te brengen. Er zijn echter ook momenten waarop mensen iets anders nodig hebben dan alleen bedrading – zoals bij externe DAC’s die andere eisen stellen aan de manier waarop ze worden aangesloten.

HDMI ARC

HDMI ARC is een belangrijk voordeel van het aansluiten van de TV op bijvoorbeeld een soundbar of receiver. Hiermee kun je alle ondersteunde audio- en videosignalen via één HDMI-kabel verzenden, wat betekent dat je geen extra snoeren meer nodig hebt tussen jouw apparaten en luidsprekers.

HDMI

HDMI is de enige weg die je hoeft te bewandelen als je een uitgebreide, hoogwaardige video- of audio-ervaring wilt. HDMI kan resoluties weergeven tot 4K Ultra HD, terwijl oudere verbindingen beperkt zijn tot full HD-kwaliteit met lage bandbreedtes voor het reproduceren van Dolby TrueHD-formaten zoals DTS:X en Atmos soundtracks. Coaxiale digitale optische kabels zijn gewoon niet capabel genoeg.

Welke aansluitingen heeft mijn TV?

Kan ik mijn TV aansluiten op een thuisnetwerk met een internetverbinding zodat ik Netflix kan bekijken op het grote scherm? Het is een vraag die ons voortdurend wordt gesteld. Het is belangrijk om te weten welke verschillende aansluitingen er zijn voordat je tot een goede conclusie kunt komen. Op het eerste gezicht kan het moeilijk zijn om te weten welke aansluitingen jouw TV heeft. Deze variëren afhankelijk van het type televisie dat je bezit:

  • Tulp aansluiting
  • HDMI aansluiting
  • Jack aansluiting
  • Optische aansluiting

Als alternatief kun je ook de handleiding van het apparaat raadplegen en/of contact opnemen met de supportafdeling van de fabrikant om om erachter te komen.

Draadloze TV boxen aansluiten (zonder versterker)

Waar televisies de laatste jaren op het gebied van beeld en smart-technologie sterk zijn ontwikkeld en vernieuwd, geldt dit helaas niet voor de ingebouwde speakers. De geluidskwaliteit van de meeste tv’s is, net als bij vele andere apparaten zoals de mobiele telefoon, is helaas een achtergebleven kindje. Gelukkig zijn er echter goede alternatieven die tegenwoordig niet meer uit de huiskamer weg te denken zijn.

Waar men vroeger voor een goede geluidsinstallatie nog flink in de buidel moest tasten, is dat tegenwoordig (afhankelijk van je persoonlijke wensen en eisen uiteraard) niet meer het geval. Goede geluidskwaliteit is door het grote aanbod en de grote verscheidenheid aan merken een stuk betaalbaarder en (niet geheel onbelangrijk) gebruiksvriendelijker geworden.

In het “draadloze tijdperk” zijn er veel manieren om speakers rechtstreeks op TV aan te sluiten zonder versterker. Vroeger had je altijd een grote versterker nodig, maar nu hebben sommige draadloze boxen die ingebouwd. Het wordt ook steeds gebruikelijker voor mensen om de speakers aan de muur te hangen omdat ze niets zichtbaars onder hun scherm willen hebben als ze zitten.

Draadloze speakers

Bluetooth speakers aansluiten op TV

Het blikkerige geluid van je televisie kun je upgraden door er goede boxen op aan te sluiten. Deze boxen dienen dan ter vervanging van de ingebouwde speakers van je televisie. Naast het top geluid van deze externe installatie tijdens je favoriete series of films, geeft het je ook de mogelijkheid om van meer extra functionaliteiten te genieten. Zo hebben veel boxen en stereo’s bijvoorbeeld een bluetooth functie, waardoor je ook vanaf je tablet of mobiele telefoon het geluid via je speaker kunt laten verlopen. Zo switch je met een extra box dus gemakkelijk van thuisbioscoop naar ‘thuisdiscotheek’. Maar welke boxen zijn dan ‘goed’ en waar moet überhaupt aan gedacht worden bij het aanschaffen van de juiste installatie?

Een bluetooth speaker is een geweldige manier om te genieten van muziek van je TV, telefoon of computer in het comfort van thuis. Er zijn veel verschillende vormen en maten, dus je kunt er een vinden die in elke kamer past. Bluetooth is supergemakkelijk – het enige wat je nodig hebt is een vrij recente TV met bluetooth geïntegreerd, anders zal je luidspreker niet in staat zijn om verbinding te maken.

Je kunt zien of je TV Bluetooth ondersteund door de audio-instellingen te controleren en te kijken of er een lijst met beschikbare luidsprekers is. Als dat zo is, betekent dit dat hij is uitgerust met bluetooth-functionaliteit.

Bluetooth speakers

Wat zijn de beste speakers voor TV?

Er zijn tal van speakers voor TV-aansluitingen die je van je blikkerige geluid af kunnen helpen. Zo heb je bijvoorbeeld veel verschil in het model, het merk en uiteraard de geluidskwaliteit. Maar wist je bijvoorbeeld ook dat er verschil zit in zogenaamde ‘actieve’ en ‘passieve’ speakers? De keuze voor een goede speaker is afhankelijk van je wensen voor de geluidsbeleving. Een nieuwskijker zal minder om de geluidsbeleving geven, dan een filmliefhebber bijvoorbeeld. Er is voor ieder wat wils. Om je zoektocht een beetje gerichter te maken hebben we hier een aantal voorbeelden van de meest voorkomende type speakers voor TV:

Waar deze apparaten voor een leek op het eerste gezicht wellicht hetzelfde (of tenminste vergelijkbaar) lijken, zit er toch veel verschil in de functionaliteiten, mogelijkheden en het geluid ervan. Zo werd voorheen vooral de stereo al veel gebruikt als schakelmiddel tussen de TV, radio en DVD. Maar tegenwoordig is de soundbar juist erg geliefd door zijn gebruiksvriendelijk en het gemak. Tot slot, het neusje van de zalm: de home-cinema set. Met een home-cinema waan je je, zoals de term al doet vermoeden, door een geavanceerde combinatie van geluidstechnische snufjes in je eigen thuisbioscoop. De vraag is dus: hoe professioneel wil je het aanpakken?

Hoe kan ik speakers rechtstreeks op mijn TV aansluiten?

Wil je de audio van je televisie afspelen via speakers, een soundbar of receiver? Dan zijn er verschillende kabels die je kunt gebruiken, afhankelijk van het type apparaat.

Als je audioweergaveapparaat HDMI ARC heeft, bijvoorbeeld een soundbar of receiver, is het heel eenvoudig. Leg gewoon een HDMI-kabel tussen de receiver en TV, zodat je alles wat op het scherm te zien is ook via deze poort kunt horen. Zorg ervoor dat je een ingang gebruikt die Audio Return Channel (ARC) ondersteunt.

Het kan zijn dat je een digitale audio-aansluiting nodig hebt voor je TV als deze geen HDMI ondersteund. Optische of coaxiale kabels zouden goed moeten werken, maar zorg ervoor dat de output van dit apparaat naar de luidsprekers/geluidsbalk gaat, bovenop het correct instellen in de menuopties van de TV. Optische kabels bieden een betere kwaliteit dan coaxiale, maar beide werken goed voor het luisteren naar muziek op Spotify of het kijken naar Netflix zonder vertraging bij het afspelen van video’s.

Je hoeft dus echt niet bang te zijn dat je voor de installatie van een externe speaker, verstand moet hebben van ingewikkelde instellingen of speciale bedrading. Dat is gelukkig al lang verleden tijd. Je kunt in veel gevallen dergelijke speakers rechtstreeks op TV aansluiten via bluetooth of door middel van audio of HDMI-kabels. Geen gedoe met techniek, maar gangbaar, makkelijk verkrijgbaar materiaal voor de doe-het-zelver. Deze worden echter meestal niet meegeleverd met het apparaat zelf. Kijk dus bij de aankoop goed welke kabel je eventueel extra nodig hebt, om je TV aan te sluiten op je nieuwe speakers. In veel gevallen is het een geval van inpluggen in beide apparaten en de box neemt direct het geluid van de TV over. 

Het installeren van speakers voor je nieuwe televisie is dus echt geen opgave. Ga bij jezelf na waar je het apparaat voor wilt gebruiken en kies op basis van je gebruik het juiste type geluidsinstallatie. Welke type apparaat je ook kiest, het geluid is altijd beter dan dat van de TV en daarom de investering meer dan waard.

Aanbieding
439,00

362.81 excl. btw

2 beoordelingen
Op voorraad — Voor 23:59 besteld, morgen in huis

144,97

119.81 excl. btw

21 review(s)
Op voorraad — Voor 23:59 besteld, morgen in huis

555,00

458.68 excl. btw

20 review(s)
Op voorraad — Voor 23:59 besteld, morgen in huis

849,00

701.65 excl. btw

0 review(s)
Op voorraad — Voor 23:59 besteld, morgen in huis