Inbouw plafond speakers; een must voor iedere huiskamer!

Ons huis wordt steeds ‘slimmer’. Woon- en slaapkamers bulken steeds verder uit van de technologische snufjes. Zo verwerken we stopcontacten in tafels en keukenbladen, kunnen we de lichten en verwarming bedienen met een app en zelfs letterlijk om hulp schreeuwen met  ‘Google home’. Daarentegen is het de uitdaging om deze snufjes zo goed mogelijk weg te werken in onze strak ingerichte woon- en slaapkamers. Zo wil iedereen tegenwoordig bijvoorbeeld een strakke smart TV aan de muur, maar kijkt niemand graag tegen de vele kabels aan. Dus werken we deze massaal netjes weg in de muur! Daarentegen zien we gek genoeg in veel huiskamers wel nog vaak de opzichtige speakers en geluidsinstallaties staan. Men lijkt het aangezicht van de robuuste luidsprekers voor lief te nemen in het decor van hun woon-, bad- of slaapkamer. Maar we hebben goed nieuws: dat is niet meer nodig.

‘Onzichtbare’ luidsprekers

Door onwetendheid of gemakzucht zien we dat boxen vaak nog een opzichtig onderdeel vormen in veel huiskamers. Goed geluid is heerlijk en in veel huishoudens een ‘must’. Maar tegen de lompe geluidsinstallaties aankijken is nu gelukkig écht verleden tijd. Er zijn namelijk genoeg opties om speakers ‘de lucht in te laten gaan’. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om je speakers te verbannen naar een verre bovenhoek. Maar mocht dit nog niet ver weg genoeg voor je zijn, zijn er nu ook de inbouw plafond speakers die je volledig in het plafond kunt (laten) integreren.

Inbouw plafond speakers

Draadloze plafond speakers

Speakers aan de muur of in het plafond… Dan denk je wellicht direct: ‘waar laat ik die (lelijke) kabels dan?!’ Gelukkig is er met de technologie van vandaag veel mogelijk op het gebied van draadloze besturing. Naast het vermijden van het gevecht met kabels, geeft dit tevens je de mogelijkheid om je geluidsinstallatie te bedienen vanaf verschillende apparaten. Ook is het onderling verbinden van verschillende speakers en subwoofers met elkaar er een stuk makkelijker op geworden. Op het gebied van ‘onzichtbare’ geluidsinstallaties zijn er momenteel twee draadloze opties:

  • Inbouw speakers plafond (bluetooth)
  • Inbouw speakers plafond (WiFi)

Met name de bluetooth plafond speaker is inmiddels een bekend fenomeen, maar ook de via WiFi bestuurbare luidsprekers zijn tegenwoordig erg in trek. De besturing is in beide gevallen erg gebruiksvriendelijk en de mogelijkheden zijn vergelijkbaar. Het aanbod van zelfbouw plafond speakers is omvangrijk en er is voor ieder wat wils!

Plafond speakers installeren

De trend om je geluidsinstallaties subtiel te verwerken lijkt voor menig klusjesman met twee linkerhanden misschien een verschrikking, maar niets is minder waar! Waar het een aantal jaar geleden nog vakwerk vereiste om kabels weg te werken en op elkaar aan te sluiten, is dit met (name in het geval van) de nieuwe draadloze plafond speakers gelukkig niet meer het geval. We laten je zien hoe je dit het beste kunt doen aan de hand van vijf belangrijke tips:

  1. Meten = weten.

Meet voor je begint te boren, zo precies mogelijk uit waar de luidspreker moet komen te hangen en teken dit gat duidelijk uit op de muur of het plafond. Om dit te vergemakkelijken worden veel inbouw luidsprekers geleverd met een speciaal sjabloon die je de juiste afmeting geeft.

  1. Check, check, dubbel check

Check de afmetingen nogmaals goed voordat je begint te boren. Denk hierbij ook aan de verhouding van de zichtbare speaker tot de muur en in de ruimte als geheel (van dichtbij en op een afstand). Let ook op eventuele achterliggende elektriciteitskabels, spanten of isolatie die je mogelijk kunt beschadigen bij het boren.

  1. Make (a w)hole!

Zaag met een vaste hand het gat uit met een decoupeerzaag en probeer of de speaker hier goed in past.

  1. + en – = –

Let bij de aansluiting van de speakers goed op de correcte aansluiting van de polen (= en -). Monteer vervolgens de luidsprekers in het plafond met het bijbehorende klemsysteem; de zogenaamde ‘dog-leg’.

  1. Klaar in een hand(schroevendraaier) omdraai

Schroef tot slot de luidspreker vast met een handschroevendraaier en monteer de voorrand of grill. Je installatie is nu klaar om goed getest te worden!

Nog een laatste tip!

Tot slot, betreft de beste tip die we je kunnen meegeven is met name rekening te houden met eventuele elektriciteitsleidingen, de isolatie en spanten bijvoorbeeld, voordat je té enthousiast begint met boren. Verder is het voor het behoud van de maximale geluidskwaliteit belangrijk om de luidsprekers luchtdicht te monteren. Hiermee doelen we met name op het juist integreren van de speaker, waarbij de achterkant goed is weggewerkt en niet uitsteekt onder het plafond. Dit gaat namelijk ten koste van de bascapaciteit.