Sonos aansluiten op TV is een geweldige manier om het beste uit je sonos systeem en je TV te halen. Door dit te doen kun je een krachtig home cinema systeem maken dat je een geweldige geluidskwaliteit geeft. In dit artikel laten we je zien hoe je in een paar eenvoudige stappen Sonos op je TV kunt aansluiten.

Verschillende Sonos speakers voor je TV

Welke Sonos apparaten kun je rechtstreeks aansluiten op je TV voor een optimale weergave van het geluid? Veel mensen verwachten dat dat alle Sonos apparaten op een TV kunnen worden aangesloten, maar dat is niet het geval. De volgende luidsprekers kunnen rechtstreeks op je TV worden aangesloten:

 • Sonos Beam / Sonos Arc. Hierbij kun je kiezen tussen de Sonos Arc en de Sonos Beam. Deze apparaten sluit je aan met een HDMI kabel.
 • Sonos Playbase. Een speaker waar je je TV bovenop kunt zetten. Deze sluit je aan met een optische kabel.
 • Sonos Play:5. Een ‘gewone’ speaker die je aansluit op je TV via de koptelefoon ingang, met een 3.5 mm jackplug.
 • Sonos Connect / Connect Amp. Deze sluit je aan met een jack-RCA kabel.

Als je een van deze apparaten hebt, kun je de stappen in dit artikel volgen om ze op je TV aan te sluiten. Heb je niet een van deze apparaten, of wil je meer luidsprekers aan je systeem toevoegen, lees dan verder voor meer mogelijkheden.

Sonos speakers

Sonos soundbar aansluiten op tv

We beginnen met de soundbars, die brede, lage speakers die je voor je TV zet, of eronder aan de muur bevestigt. Sonos heeft twee TV bars in het assortiment: Sonos Arc (de opvolger van de Playbar) en Sonos Beam. Heb je een grote TV in een grote huiskamer, die je volledig wilt vullen met geluid? Dan moet je gaan voor de Sonos Arc. Voor de meeste ‘normale’ TV’s en huiskamers voldoet de Sonos Beam uitstekend.

Instructies voor het koppelen van Sonos soundbar aan TV

Het aansluiten van een Sonos soundbar op je TV is bij beide apparaten een fluitje van een cent:

 1. Je steekt de stekker in het stopcontact, verbindt de soundbar met je TV via een HDMI kabel.
 2. Download de app op je Android of iOS smartphone, die vanaf dat moment je afstandsbediening is. Misschien moet je op je TV nog even HDMI als uitgang instellen, maar dat is dan ook alles.
 3. Voor een helemaal volwaardig Sonos home cinema geluid kun je deze soundbars via WiFi verbinden met bijvoorbeeld twee Sonos One speakers, die dan als achterspeakers fungeren en met een Sonos Five speaker als subwoofer.

Heb je een iPhone of een iPad, dan heb je bij Sonos een streepje voor, tenminste als je gekozen hebt voor de Sonos Arc soundbar. Dan kun je namelijk via de Sonos app Trueplay gebruiken. Trueplay meet heel precies de akoestische situatie bij jou thuis. Het houdt rekening met waar de bank staat, waar gordijnen hangen of de boekenkast staat. Vervolgens worden op basis daarvan aanpassingen gedaan – groot of klein – om het geluid in je kamer te optimaliseren. Trueplay is niet geïnstalleerd op de Sonos Beam.

Sonos Beam Sonos Arc

Sonos Playbase aansluiten op TV

De Playbase van Sonos is speciaal gemaakt om je TV er bovenop te kunnen zetten, maar natuurlijk kun je hem ook in een open kastje onder de TV plaatsen. De Sonos Playbase is een ‘soundbase’ en is bijzonder geschikt voor verbindingen met een televisie. Volgens ons de beste keuze voor een Sonos luidspreker waarmee je het geluid van de TV wilt kunnen laten horen. Een soundbase is speciaal ontworpen om je televisie erboven te kunnen plaatsen, maar hij kan ook onder je TV geplaatst worden.

Om de Sonos Playbase op je TV aan te sluiten heb je alleen een optische kabel nodig. Door die aan te sluiten op de Sonos Playbase en dan op de TV, is de koppeling meteen gemaakt. Op de Sonos Beam is Trueplay niet geïnstalleerd omdat hij gemaakt is als een ‘smart soundbar’. Als je een Sonos Beam hebt, raden wij aan die te gebruiken boven deSonos Arc soundbar omdat Alexa ingebouwd is.

Instructies voor het koppelen van Playbase aan TV

 1. Verbind de optische kabel met de ingang op de Sonos Playbase.
 2. Zoek de open poort voor een optische kabel op de achterkant van de TV en steek hem erin.
 3. In sommige gevallen moet je nog steeds de instellingen van je TV gebruiken om de juiste uitgang voor het geluid te kiezen.
 4. Als alles aangesloten is, zet je je TV en Sonos Playbase aan.
 5. Je zou een wit licht moeten zien dat uit de bovenkant van het apparaat straalt. Zo niet, houd dan de aan/uit knop ingedrukt tot je hem ziet oplichten.
 6. Het Sonos logo verschijnt dan op het scherm en na een paar seconden kom je op het beginscherm.
 7. Nu ben je klaar om te genieten van je favoriete programma’s, films, en sportspelletjes met een ongelooflijke geluidskwaliteit.
Meer informatie Playbase

Sonos Play:5 aansluiten op TV

Hierboven zag je al dat je de Sonos Play 5 kunt gebruiken als subwoofer bij een Sonos Arc, Beam of Playbase. De Sonos Play 5 beschikt echter als enige gewone Sonos speaker ook over de mogelijkheid om hem rechtstreeks op je TV aan te sluiten.

Instructies voor het koppelen van Play:5 aan TV

Dat doe je met een kabeltje met twee 3.5 mm jackpluggen. Dat sluit je aan op de Sonos Play 5 en op de koptelefoon ingang van je TV. Kijk wel even na of die aanwezig is, want niet iedere TV heeft er een. Aan de Sonos Play 5 kun je dan weer via WiFi andere boxen koppelen, zodat je kunt genieten van een ruimtelijk geluid.

Sonos Play:5

Sonos Connect / Sonos Connect:Amp aansluiten op TV

De Sonos Connect en de Sonos Connect:Amp hebben één heel groot nadeel als je ze aansluit op je TV: er ontstaat vertraging, waardoor beeld en geluid niet synchroon lopen. Dat nadeel is eigenlijk te groot en hinderlijk om deze optie als serieus te beschouwen. Maar misschien luister je wel vaker naar muziek of de radio via je TV dan dat je daadwerkelijk TV kijkt. Als het beeld op zwart staat heb je bij het luisteren naar muziek geen last van die vertraging, daarom benoemen we deze optie toch maar.

Instructies voor het koppelen van Connect (AMP) aan TV

Als je je Sonos Connect (Amp) wilt gebruiken om het geluid van je TV te verbeteren, volg dan deze instructies:

 1. Verbind de RCA kant van de kabel met de rode en witte “Audio In” poorten op de achterkant van de Sonos Connect (Amp).
 2. Zoek de hoofdtelefoonuitgang op je TV en verbind de 3.5mm jack kabelzijde ermee.
 3. Je zou geen instellingen hoeven te wijzigen om de juiste uitgang te kiezen, de TV zal herkennen dat de uitgang een kabel heeft.
 4. Gebruik je een ouder model TV zonder hoofdtelefoonuitgang, dan heb je misschien een adapter nodig.
Sonos Connect Sonos Connect (AMP)

De Sonos Arc is de beste optie voor grote ruimtes en grote TV’s. De Sonos Beam en Sonos Playbase liggen het meest voor de hand in andere situaties wanneer je een Sonos speaker rechtstreeks wilt aansluiten op je TV. Mocht je de luidspreker op een andere plaats in de kamer zetten, dan kun je de Sonos Connect (Amp) gebruiken, die je meer plaatsingsflexibiliteit geeft.