Als je op zoek bent naar de beste speakers voor thuis, is kwaliteit het belangrijkst. Met zo veel opties kan het moeilijk zijn om de perfecte speakers voor thuis te kiezen. Maar maak je geen zorgen! Audiogigant helpt je met een verbazingwekkende selectie van luidsprekers voor elke kamer in je huis – van de badkamer en slaapkamer helemaal tot de buiten leefruimtes zoals patio’s of balkons.

Beste speakers voor thuis

Geluid is een belangrijk onderdeel van muziek, films en zelfs het dagelijks leven. Als je ooit hebt willen weten of je speakers een goede of slechte geluidskwaliteit produceren, dan zal dit artikel je helpen! Er is meer dan alleen weten of ze vervormen bij hoge volumes – er zijn een aantal dingen waar iedereen op moet letten bij het beslissen welk type speaker het beste voor  thuis is en bij hun behoeften past.

Ieder soort en merk speaker heeft namelijk een eigen geluid. Jouw beste speaker hoeft dus niet per se die van een ander te zijn. Gebruiksgemak, het gebruiksdoel… Dit speelt allemaal mee met wat je precies zoekt. Noem het de eerste kennismaking met de liefde van je leven; geluid! In zijn volle glorie en zoals jij het geweldig vindt. Maar je vindt je perfecte partner natuurlijk niet als je geen idee hebt waar je naar zoekt. Om deze reden is het handig om alvast wat informatie in te winnen over wat voor een speakers het beste zijn voor thuis.

Beste speakers voor thuis

HiFi speakers

Om te beginnen: wat is HiFi nou precies? HiFi staat voor High Fidelity. Dit betekent hoge werkelijkheidsweergave. Kortom: met HiFi speel je geluid af met heel weinig ruis en vervorming. De kwaliteit van de muziek komt het dichtst in de buurt van toen het opgenomen werd. Niet zo gek dus dat de juiste speakers een grote rol spelen bij de beleving van je HiFi installatie. Een HiFi systeem bestaat namelijk uit een versterker, speakers en optioneel een cd-speler. Je hebt dus te maken met losse onderdelen die moeten gaan samenwerken om het geluid te produceren waar jij blij van wordt, namelijk loepzuiver geluid.

Omdat een HiFi systeem uit verschillende componenten bestaat kan je het systeem blijven aanpassen en upgraden, maar het is  wel belangrijk om te weten welke speakers je bij je HiFi systeem gebruikt.

HiFi speakers voor thuis uitzoeken kan moeilijk zijn, maar het is eenvoudiger dan je denkt. We leggen uit welke 5 vragen je jezelf moet stellen en geven je een tip voor het kopen van HiFi-audioapparatuur die je zullen helpen je beslissing een beetje eenvoudiger te maken.

Een goed beginpunt is zorgvuldig en kritisch luisteren naar de apparatuur die je al hebt – dit kan je helpen een idee te krijgen van het geluid dat je wilt hebben voordat je een beslissing neemt die anders alleen op het uiterlijk gebaseerd zou zijn zonder rekening te houden met andere factoren zoals belastbaarheid (watt) en grootte/gewicht.

Als je op zoek bent naar de beste HiFi speakers voor thuis, moet je met een aantal zaken rekening houden. Stel jezelf de volgende vragen:

  1. Wil ik iets dat goed werkt met mijn TV of computerscherm en geluidssysteem?
  2. Hoe groot is de ruimte waarin ik deze opstelling wil hebben?
  3. Wil je stereo of surround geluid?
  4. Welk type speaker wil je in huis?
  5. Wil je beter geluid uit je speakers?
Bekijk alle HiFi speakers

Kleine compacte speakers (boekenplank speakers)

Een geweldige manier om ruimte te besparen is met compacte kleine speakers. Kleine speakers zijn gemakkelijk op je planken te plaatsen en passen vaak in een kast, staand of zelfs tegen de muur gemonteerd! Ze klinken verrassend goed als je bedenkt waar ze van gemaakt zijn, dus je zult geen probleem hebben om dat lege hoekje te vullen met een (bijna) altijd betaalbare kleine speaker!

Het nadeel zit hem in het volume. Kleine speakers gaan minder hard en diep, maar dat is weer ideaal als je in bijvoorbeeld een appartement woont. Ben je gek op wat extra bas, maar heb je geen ruimte voor grote speakers of een subwoofer? Dan kun je de luidsprekers wat meer tegen de muur aanzetten. Op deze manier produceren ze meer bas voor de optimale muziekbeleving.

In een tijdperk waarin leefruimte schaars is, is het belangrijk om elke centimeter van je huis optimaal te benutten. Een goed paar compacte speakers kunnen dienen als uitstekende vervanging voor grotere vloerstaande luidsprekers als je een beperkte binnenruimte hebt en/of om buren tot rust te brengen die bezwaar zouden maken als je met een hoog volume luistert.

Het is een veel voorkomende misvatting dat je een overvloed aan wattage nodig hebt voor goed geluid. Zolang je luidsprekers het vermogen aankunnen en een fatsoenlijke bas kunnen produceren, zullen ze het prima doen met 30 watt in plaats van 300 watt.

Bekijk alle kleine speakers

Grote vloerluidsprekers

Haaks tegenover de kleine speakers staan de vloerluidsprekers. Het grootste soort speaker wat je kan krijgen. Deze luidspreker staat op de vloer en zorgt dat je jouw middenrif laat trillen door de bas en het geluid wat deze monsters kunnen produceren. Een grote luidspreker is de beste speaker voor een groot huis. Woon je klein of is de speaker bestemd voor in een kleinere ruimte? Dan kan je beter voor compacte, kleine speakers gaan. Je buren zullen je dankbaar zijn.

Een vloerluidspreker is niets meer dan een luidspreker die op de grond moet staan. Het gaat er niet om hoe high-tech of duur het kan worden, als je maar genoeg volume hebt voor je behoeften. Als het op geluid aankomt, zal de ruimte die uw luidsprekers nodig hebben, worden bepaald door hun output. Als u op zoek bent naar kwaliteit in plaats van kwantiteit en niets te klein of te dicht op elkaar wilt hebben, dan zijn vloerstaande modellen het meest geschikt, aangezien zij beter presteren bij hoge volumes zonder details op te offeren in vergelijking met andere soorten luidsprekeropstellingen.

Het is een mythe dat je een versterker nodig hebt met voldoende vermogen voor je luidsprekers. Het is echter wel waar dat als ze in grote vloerstaande modellen gaan, het verstandig zou zijn om zo’n versterker aan te schaffen, want ondanks dat ze van nature luid zijn, kunnen kleine kasten niet zoveel geluid produceren en zullen ze meestal ook een gebrek aan basrespons hebben – niet goed als er zoveel andere opties zijn!

Staande luidsprekers zijn de nieuwe trend. Niet alleen bieden ze serieuze geluidskwaliteit, maar je kunt zelfs kiezen voor een actief model met ingebouwde versterkers voor draadloos streamen.

Bekijk alle vloerluidsprekers

Subwoofer voor onvergetelijke bas

Gote vloerluidsprekers zijn een lust voor het gehoor, maar de hele dag tegen die monsters van een speakers aankijken.. Dat is andere koek! In dat geval kun je beter kiezen voor subwoofers. Deze zijn klein, overal neer te zetten en een speaker is voldoende voor een onvergetelijke bas. Een subwoofer is de sleutel tot een geweldig geluid in je thuisbioscoop. Je hebt er maar één nodig voor de lage tonen en hij kan discreet worden geplaatst, achter meubels of tegen een muur waar geen vloerbedekking ligt (voor ultieme veelzijdigheid bij de plaatsing).

Een sat/sub-systeem is een geweldig compromis en biedt u het beste van twee werelden: rijk stereogeluid zonder al die moeite. Het is vaak net zo goed, zo niet beter dan wat we kunnen doen met onze grote vloerstaande luidsprekers.

Sat/subsystemen zijn ook fantastische funderingen waarop wij onze op maat gemaakte HiFi-installaties bouwen omdat deze passieve elektronica zulke hoge prestatieniveaus biedt, zelfs zonder actieve versterking ertussen. Er zijn ook actieve luidsprekers met een subwoofer aansluiting. Door deze aan te sluiten op de speaker heb je binnen een handomdraai een bas die je normaal alleen bij de vloerluidsprekers hoort.

Bekijk alle subwoofers

Draadloze speakers

De vraag naar draadloze speakers is de laatste jaren echt geëxplodeerd. Met smartphones, Bluetooth en Wi-Fi opties beschikbaar voor ons op elk moment of plaats waar we ze willen – of het nu het comfort van thuis met streamingdiensten zoals Spotify spelen via je televisie terwijl je in bed ligt Netflix te kijken; out & about genieten van live muziek tijdens een van deze mooie winterdagen.

De draadloze mogelijkheden zijn grenzeloos. Er zijn zoveel verschillende soorten draadloze luidsprekers op de markt, maar weten welke je moet kopen kan een ontmoedigende taak zijn. Gelukkig is er een makkelijke manier voor je. Om te beginnen met je zoektocht hoef je alleen maar de volgende regels te volgen:

  1. Weet welk type of formaat het beste past bij hoe groot je kamer is (kleinere luidsprekers werken beter als ze dicht bij of tegen muren worden geplaatst).
  2. Probeer van elk product een voorbeeld af te spelen voordat je iets koopt.
  3. Luister aandachtig terwijl je er direct naast staat op ooghoogte.
  4. Kijk online naar reviews van andere merken en modellen.

Draadloze luidsprekers kunnen een geweldige manier zijn om wat extra plezier in je huis te brengen, maar het is niet alleen belangrijk voor de geluidskwaliteit. Als je echt goede resultaten en een meeslepende ervaring wilt met deze apparaten, dan raad ik aan om op zijn minst twee aangesloten luidsprekers te gebruiken, omdat dat een beter stereo-effect geeft dan één enkele eenheid die al het werk in zijn eentje doet.

Als je een draadloze luidspreker wilt kopen, is het belangrijk dat de geluidskwaliteit overeenkomt met wat je wilt. Draadloze luidsprekers van Sonos of Denon zijn net zo eenvoudig, maar bieden meer opties – bijvoorbeeld door de mogelijkheid om extra streamingapparaten in je hele huis te gebruiken, zodat iedereen in verschillende kamers van zijn favoriete muziek kan genieten.

Draagbare Bluetooth speakers met batterij zijn de laatste jaren ook steeds populairder geworden. Het beste aan deze handige apparaten? Je kunt je favoriete tunes overal mee naartoe nemen en ze hebben geen stopcontact nodig! Als je bijvoorbeeld gaat kamperen of een lang weekend weg gaat – muziek is essentieel om het gezellig te maken. Bij Audiogigant hebben we verschillende stijlen, van kleine draagbare speakers die perfect in een tas passen tot grotere luidsprekers voor buitenshuis die perfect zijn voor gebruik rondom het huis; welke je ook nodig hebt, er is altijd wel iets geschikt.

Bekijk alle bluetooth speakers

Traditionele actieve luidsprekers

Er zijn meer verschillen tussen actieve en passieve luidsprekers. Één van de voornaamste is dat je met een actieve luidspreker geen losse versterker hoeft te kopen. Het is een kwestie van inpluggen op je telefoon, televisie of computer en luisteren maar. Actieve luidsprekers bieden een naadloze muziekervaring zonder dat je een installatie hoeft te installeren. Ze spelen muziek draadloos en met echte HiFi-kwaliteit af, waardoor ze perfect zijn in elke woonkamer!

Actieve luidsprekersets zijn perfect voor gamers die helemaal willen opgaan in hun games. Ze zijn ook een uitstekende manier om de muziek te herbeleven waarvan je hield toen je door tweekanaals cans luisterde! Actieve speakersets bestaan meestal uit één actieve luidspreker met alle elektronica erin, en een andere passieve versie die met een kabel wordt aangesloten (meestal op je bureau). Je sluit dit systeem aan op een apparaat waarop geluid wordt afgespeeld – meestal een computer of console – en geniet onmiddellijk van echte stereokwaliteit zonder dat je extra apparatuur zoals versterkers nodig hebt, wat wel nodig is bij traditionele surround-sets.

Actieve luidsprekers zijn een betaalbare en handige manier om uw muziek, films of games op het grote scherm te krijgen. Ze zijn ideaal voor elke kamer in huis omdat ze zowat overal kunnen worden gebruikt zonder dat een grote opstelling nodig is die ruimte inneemt op planken of toonbanken.

Een luidsprekersysteem is iets waar we nu allemaal aan gewend zijn geraakt, maar wat als er een was die geen draden nodig had? Actieve luidsprekers maken een einde aan deze noodzaak door audio draadloos te streamen vanaf apparaten zoals smartphones, tablets, computers, laptops en zelfs auto’s! Je hebt misschien nooit meer een set snoeren nodig als je deze nieuwe innovaties, “Active” systemen, eenmaal hebt geprobeerd.

Bekijk alle actieve speakers