DAB+, FM of internetradio? De radio van de toekomst

Als je aan een radio denkt dan denk je waarschijnlijk aan de radio’s die je vroeger bij je ouders in huis had staan. Echter ziet het er uit dat het tijdperk van de FM radio zoals we hem kennen, begint af te lopen. De komst van DAB+ (Digital Audio Broadcasting) en internetradio lijken de ‘ondergang’ in de hand te werken. Er wordt verwacht Nederland in 2023 compleet is overgestapt op DAB+. Kortom: het wordt tijd om jezelf te verdiepen in de nieuwe radiomogelijkheden en de ouderwetse tafelradio de deur uit te doen. Maar wat zijn de verschillen en kies je uiteindelijk voor internetradio of DAB+?

Om te beginnen wat meer informatie over de analoge radio (FM). Zoals we in het begin van dit artikel al schreven; we kennen de analoge radio nog wel als de tafelradio zoals bij je ouders thuis, in de auto of als optie op de (in die tijd) hypermoderne stereo-installaties. De zender vind je binnen de frequenties van 87 tot en met 108 Mhz. Waar je welke zender precies kan vinden, hangt af van op welke locatie je zit. FM radio ontvang je door middel van radiofrequente signalen. Ze komen binnen via een antenne en het zoeken naar een zender doe je door middel van een tuner (handmatig door middel van een draaiknop of automatisch). FM radio’s zijn goedkoper, maar ze hebben doorgaans slecht ontvangst. Daarnaast is het zo dat er wordt verwacht dat FM radio compleet zal verdwijnen. Over een x-aantal jaar verdwijnt FM om vervangen te worden door internetradio of DAB+. Vooral DAB+ wordt steeds populairder en zal dus naar alle waarschijnlijkheid vooraanstaand worden op het gebied van radio ontvangst.

Wat is DAB+?

Digital Audio Broadcasting zegt het eigenlijk al; DAB+ is digitale radio en kan je luisteren via de ether, het internet of door middel van de kabel. Er zijn ongeveer 50 zenders die op deze manier worden aangeboden. Echter is DAB+ momenteel al zo populair dat er wordt verwacht dat er al snel meer zenders zullen volgen. Het grote verschil tussen DAB+ en FM zit hem in de geluidskwaliteit. Dit is vele malen beter! Daarnaast zijn er meer mogelijkheden om DAB+ radio te ontvangen. Je kan radio afspelen via een app of zelfs op de televisie via de mediabox van je media provider. Zitten er dan geen negatieve punten aan DAB? Jawel! Net zoals bij de FM radio is ontvangst nog weleens een ‘dingetje’. Met de juiste plaatsing van de radio of een goede kwaliteit radio overbrug je dit probleem daarentegen weer.

Wat is een internetradio?

Een internetradio wordt ook wel een Wifi-radio genoemd. Je speelt de muziek af vanaf de computer of via een speciale internetradio. Deze werkt via de internetverbinding maar kan je overal in huis plaatsen. De muziek die kan afspelen is via online muziekdiensten (Spotify) of internetradiostations. De meeste bekende radiozenders zijn al geruime tijd op het internet te vinden, maar door middel van internetradio kan je letterlijk duizenden zenders beluisteren. Van grote, tot kleine en zelfs buitenlandse radiostations kan je met goede kwaliteit beluisteren. Deze kwaliteit hangt echter af van je verbinding. Als je internetverbinding slecht is, dan geldt dit ook voor het signaal van internetradio. Het is echter zo dat de algemene kwaliteit van internet en Wifi-verbindingen steeds beter wordt. De kans dat je last hebt van een gebrekkige verbinding als je internetradio aan het luisteren bent is dus eigenlijk minimaal. Via je mobiel internetradio luisteren is, zeker als je gebruik maakt van een beperkt aantal MB’s, buitenshuis niet aan te raden. Via de Wifi kan je vanzelfsprekend gewoon radio luisteren en dit geldt ook voor als je buitenshuis van een onbeperkt datalimiet geniet.

Wat is beter: een DAB of internet radio?

Wat beter is hangt vooral af van je persoonlijke voorkeuren. FM wordt omstreeks 2023 compleet afgeschaft, dus het is sowieso beter om de keuze tussen DAB+ en internetradio te beperken. DAB+ werkt vrijwel hetzelfde als FM radio. Naast muziek krijg je ook het nieuws en file informatie te horen. Ook hier maak je gebruik van de vertrouwde tuner om je kanaal te zoeken. DAB+ is alleen beter. Niet alleen qua geluid, maar ook als het aankomt op signaal. Internetradio is er voor de mensen die graag veel keuze hebben als het aankomt op wat ze luisteren. De verbinding via het internet is vaak sterker en door middel van een internetradio kan je op iedere plek in huis je muziek beluisteren. Zelfs in de tuin! Het ligt er maar net aan waar je de speakers plaatst.

Welke radio’s zijn geschikt voor DAB+ of internetradio

Er zijn steeds meer type radio’s die DAB ondersteunen. Van tafelradio’s, tot bouwradio’s, de complete geluidsinstallaties en keukenradio’s. Dit heeft alles te maken met het vooruitzicht dat DAB+ in de toekomst de voornaamste radiovoorziening zal gaan worden. De meeste DAB radio’s bieden daarnaast ook nog FM aan. Dit geldt overigens ook voor internetradio’s. Steeds meer merken komen met hun variant van radio’s waar je internetradio en muziek op kan afspelen. Professioneel, maar ook voor in huis. Zo kan iedereen gemakkelijk de kwaliteit van de toekomst ervaren. Of dit nu een DAB+ of internetradio betreft.