Wat is een subwoofer en wat zijn de functies?

Wat is een subwoofer?

Een goede geluidsinstallatie is eigenlijk niet compleet zonder een subwoofer. Voor je home cinema, voor in de auto, voor je stereo-opstelling en al helemaal voor professionele installaties – met een subwoofer hoor je niet alleen alle lage frequenties een stuk beter, maar verbeter je in één keer de totale geluidskwaliteit. Wat is een subwoofer precies en waarvoor gebruik je deze speaker? Lees verder om meer te leren over subwoofers.

De functie van een subwoofer

Een subwoofer is een luidspreker die alleen de lage basfrequenties afspeelt (gewoonlijk onder de 250 Hz, hoewel het precieze bereik kan verschillen per merk en model). Hierdoor zijn subwoofers eigenlijk heel simpel, omdat ze maar één speaker bevatten en bijvoorbeeld geen tweeter. Standaard luidsprekers, zelfs de zogenaamde fullrange modellen, spelen wel bastonen af, maar halen niet de lage frequenties van een subwoofer. Het voornaamste resultaat hiervan is dat je een diepere bas krijgt.

De voornaamste functie van een subwoofer is dus om bastonen in muziek en soundtracks aan te vullen. Het verschil met standaard speakers merk je vooral in je home cinema opstelling als je een moderne actiefilm kijkt – voor veel van de geluidseffecten wordt gebruik gemaakt van erg lage frequenties. Heb je een surroundopstelling? Dan is een subwoofer echt onmisbaar, omdat surround codecs een apart kanaal voor de lage frequenties ondersteunen.

Maar ook je muziek klinkt een stuk beter met een subwoofer! Kleine speakers hebben vaak moeite om lage frequenties te halen, omdat het formaat van de luidspreker nauw samenhangt met het bereik. Door ook een subwoofer aan te sluiten, kun je dus genieten van alle tonen in de muziek. Ook als je grotere speakers van goede kwaliteit hebt, biedt een subwoofer zeker meerwaarde. Deze onlast je andere luidsprekers namelijk door de bas over te nemen. Zo kunnen je speakers beter presteren op de hogere frequenties (boven de 250 Hz) en til je de geluidskwaliteit helemaal naar een hoger niveau.

Actieve of passieve subwoofer?

Het voornaamste verschil tussen actieve en passieve speakers is dat actieve speakers een ingebouwde versterker hebben en passieve niet. De meeste subwoofers zijn actief en hebben dus een ingebouwde versterker. De reden hiervoor is dat subwoofers behoorlijk veel vermogen nodig hebben en moeilijk aan te sturen zijn door standaard versterkers. Passieve subwoofers worden vooral in minder gebruikelijke opstellingen gebruikt en zijn nog steeds redelijk populair in de discowereld. Tenzij je een goede reden hebt waarom je liever een passieve subwoofer aanschaft, raden wij je aan om voor een actief model te kiezen. Deze is ook heel eenvoudig aan je andere speakers aan te sluiten.

Zo kun je een subwoofer aansluiten

Een actieve subwoofer is het makkelijkste om aan te sluiten, omdat je deze eenvoudig met een audiokabel kunt doorlussen naar je andere speakers. Je kunt op deze manier zelfs meedere subwoofers aanlsuiten, omdat je geen rekening hoeft te houden met het vermogen en de mogelijkheden van een externe versterker.

Wel moet je eraan denken dat je de subwoofer en de andere luidsprekers goed op elkaar moet afstemmen. In een 2.1-opstelling van twee stereospeakers en een subwoofer, wil je bijvoorbeeld dat de bovengrens van het frequentiebereik van de subwoofer gelijk is aan de ondergrens van het bereik van de andere luidsprekers, zodat je geen tonen verliest.

Omdat je subwoofer en je andere speakers nauw samenwerken, kun je het beste de kwaliteit van je subwoofer aanpassen aan de rest van je installatie. Je kunt het jezelf natuurlijk ook erg makkelijk maken door voor een complete speakerset te kiezen. Bij ons vind je verschillende soorten subwoofers en speakersets in diverse prijsklassen, dus je vind vast een luidspreker die bij jou en je geluidsinstallatie past.