Verschillende opstellingen met surround speakers

Verschillende opstellingen met surround speakers

Je hebt de comfortabele bank of luie stoelen en de 8k tv of beamer – dus alles wat je nu nog nodig hebt om je home cinema set compleet te maken, is een goede geluidsinstallatie. Voor dat echte bioscoopgevoel wil je natuurlijk een opstelling met surround speakers. Zo word je omringd door het geluid en ervaar je de film echt zoals de makers het bedoeld hebben. Maar welke set is de beste keuze? En wat is 2.1, 5.1 en 7.1 audio? Lees verder voor de antwoorden en om meer te leren over de verschillende mogelijkheden als het gaan om surround sound.

Wat is 2.1 audio?

Ten eerste: als je op zoek bent naar een surround opstelling, zul je snel ontdekken dat elk systeem aangeduid wordt met een bepaald nummer, waarbij 2.1, 5.1 en 7.1 het meest voorkomen. Dit nummer geeft simpelweg het aantal luidsprekers in de set aan. Het nummer voor de punt geeft aan hoeveel full range speakers de opstelling bevat, en het nummer na de punt het aantal subwoofers.

Een 2.1 audio set bestaat dus uit twee full range speakers en een subwoofer. Dit is dan ook de kleinst mogelijke ‘surround’ set. Doordat deze opstelling minder speakers heeft, zit je niet echt midden in het geluid, maar voor een kleine kamer kan dit toch een zeer goede keuze zijn. Bovendien is een 2.1 set meestal een stuk voordeliger en heb je minder speakers in je kamer staan. Ook een soundbar voor onder de tv is een voorbeeld van een 2.1 set. Hierbij zijn alledrie de speakers ingebouwd in één apparaat.

Wat is 5.1 audio?

5.1 audio is de meeste populaire surround opstelling. Deze luidsprekersets bestaan dus uit zes speakers in totaal: vijf full range speakers en een subwoofer. Een van de full range luidsprekers is de centerspeaker voor gesproken tekst. Deze wordt aan de voorkant geplaatst. Je zet twee van de andere speakers links- en rechtsvoor, en de andere twee links- en rechtsachter. Hierdoor kun je genieten van dat prachtige surround effect in je eigen woonkamer.

Een tip: als je al die kabels door je woonkamer geen mooi gezicht vindt en je niet de ruimte hebt om ze netjes te verbergen, kun je kiezen voor een draadloze opstelling van je surround speakers. Dat is nog eens een stijlvolle oplossing voor geweldige geluidskwaliteit!

Wat is 7.1 audio?

Je begrijpt nu dat een 7.1 audio set zeven full range luidsprekers heeft en een subwoofer. De basis is de hierboven beschreven 5.1 surround opstelling, waar nog twee full range speakers aan toegevoegd zijn. Je hoort het geluid zo echt overal om je heen, maar alleen als je ruimte hebt om de extra speakers achter de bank te plaatsen. Hetzelfde geldt voor nog uitgebreide surround sets. Je kunt bijvoorbeeld ook een 11.1 set vinden of zelfs een set met twee subwoofers, maar bij een surround opstelling is meer alleen beter als je genoeg ruimte hebt om alle speakers op de optimale plaats neer te zetten.

139,00

0 beoordelingen
Voor 23:30 besteld, morgen in huis

1.299,00

0 beoordelingen
Voor 23:30 besteld, morgen in huis

1.199,00

4 beoordelingen
Voor 23:30 besteld, morgen in huis

Een surround opstelling kiezen

Zoals je hebt kunnen lezen, zorgen meer speakers niet altijd voor een betere geluidservaring. Alle luidsprekers moeten namelijk op de juiste manier geplaatst worden ten opzichte van de luisterpositie. Staat jouw bank tegen een muur, dan heb je geen ruimte om extra luidsprekers achter de luisterpositie te plaatsen en heb je het meeste profijt van een 5.1 set. De extra speakers zouden anders te dichtbij staan en daardoor het geluid op een vervelende manier domineren. Als je kamer erg klein is, kan ook 2.1 audio genoeg zijn voor een home cinema ervaring. Heb je daarentegen een grote open leefruimte en zijn films echt je passie? Kies dan gerust voor een uitgebreide set met zeven of zelfs meer full range speakers.

Nu je weet wat een 2.1 audio set is en wanneer 7.1 audio een goede keuze is, is het tijd om ons assortiment surround sets te bekijken. Wij hebben een uitgebreid aanbod home cinema sets van diverse merken en in verschillende prijsklasses. Plaats snel je bestelling!