Hoe klinkt een opgeblazen speaker?

Hoe klinkt een opgeblazen speaker?

Je bent heerlijk naar je favoriete muziek aan het luisteren, je draait het volume nog iets hoger… en ineens hoor je geen kraakhelder geluid meer, maar alleen een boel gekraak. Als het geluid ook bij een lager volume vervormd blijft klinken, is de kans helaas groot dat je een opgeblazen speaker hebt. Wat nu? Lees verder om erachter te komen hoe je een opgeblazen speaker kunt herkennen en wat de volgende stappen zijn die je nu moet ondernemen.

Zo kun je een opgeblazen speaker herkennen

Dat een speaker opgeblazen is, betekent eigenlijk dat de spoel beschadigd is. Dit gebeurt meestal doordat de speaker een verstoord signaal heeft ontvangen of doordat het gevraagde vermogen hoger is dan de luidspreker aan kan. De spoel kan dan zo heet worden dat deze verbrandt. Het resultaat: vervormd geluid, gekraak, of zelfs helemaal geen geluid meer. Soms kun je dit zelfs ruiken! Ook de beste kwaliteit luidspreker kan opgeblazen worden.

Wil je zeker weten dat de speaker opgeblazen is? Je kunt dit op de volgende manier testen:

  1. Haal de stekker van je actieve speaker uit het stopcontact of koppel je passieve speaker los van de versterker.
  2. Leg de luidspreker neer op z’n achterkant en schroef het rooster ervanaf.
  3. Druk de hele woofer voorzichtig een centimeter in met je vingers verspreid over het oppervlak. Moet je kracht zetten of zit de woofer zelfs helemaal vast? Of kun je de woofer makkelijk indrukken, maar hoor je een krassend of schrapend geluid? Dan is er waarschijnlijk sprake van een opgeblazen speaker.
  4. Wil je het echt zeker weten? Dan zul je de speaker open moeten snijden. Zo kun je zien of de spoel daadwerkelijk verbrand is. Denk eraan dat dan wel de eventuele garantie vervalt.

Een opgeblazen speaker – wat nu?

Helaas kun je een opgeblazen speaker meestal niet repareren, maar zul je de hele woofer of tweeter (afhankelijk van welke speaker opgeblazen is) moeten vervangen. Deze zijn vaak los verkrijgbaar, zodat je zelf je luidspreker kunt repareren en niet meteen ook een nieuwe speakerkast hoeft aan te schaffen. Dit scheelt vooral als je speakers met een aparte woofer en tweeter hebt, of zelfs een luidspreker met meerdere woofers.

Heb je heel dure speakers van topkwaliteit? Of heb je een vintage luidspreker waarvoor geen geschikte nieuwe speakers verkrijgbaar zijn? In sommige gevallen is het mogelijk om deze te ‘reconen’. Dan worden alle bewegende delen van de opgeblazen speaker vervangen, maar dus niet de hele speaker. Dit kun je het beste aan een professional overlaten, omdat het een lastig proces is.

Een opgeblazen speaker voorkomen

Omdat een opgeblazen speaker meestal niet gerepareerd kan worden, is het beter om te voorkomen dat je je luidsprekers opblaast! Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen om de kans te verkleinen, afhankelijk van of je passieve of actieve speakers hebt:

  • Als je passieve luidsprekers hebt, is het essentieel dat je ze aansluit op een versterker met het juiste vermogen. Is je versterker te zwaar, dan kan de speaker het geleverde vermogen niet aan en zal daardoor opblazen. Is de versterker te licht? Dan zal deze eerder gaan clippen. De versterker verstuurt dan een verstoord signaal naar de speaker, die ook daardoor kan opblazen.
  • Voor zowel actieve als passieve speakers geldt dat je je installatie niet te hard mag zetten. Draai het volume omlaag zodra je een krakend of vervormd geluid hoort, want dit is een teken dat je de speaker aan het beschadigen bent.

Dus hoe klinkt een opgeblazen speaker? Je weet nu dat je een opgeblazen speaker kunt herkennen aan onder andere het vervormde, krakende geluid. Bovendien ken je nu verschillende manieren om te voorkomen dat je je luidsprekers opblaast, waardoor je kunt blijven genieten van topkwaliteit geluid. Moet je toch een speaker vervangen of ben je op zoek naar een complete nieuwe geluidsinstallatie? Neem dan snel een kijkje in ons uitgebreide assortiment.