Verschil tussen passieve en actieve speakers

Wat is het verschil tussen passieve en actieve speakers?

Als je op zoek bent naar nieuwe luidsprekers, kom je er al snel achter dat er twee soorten zijn: passieve en actieve speakers. Maar wat is een passieve speaker, wat is een actieve speaker, en wat zijn de belangrijkste verschillen? We leggen het je graag uit.

Wat is een actieve speaker?

Wat een actieve speaker actief maakt is de ingebouwde versterker. Hierdoor hoef je dus geen losse versterker aan te schaffen en aan te sluiten op de luidsprekers. Dit heeft diverse voordelen:

  • Een active luidspreker is plug en play, en is daardoor ontzettend makkelijk aan te sluiten.
  • De ingebouwde versterker en de speakers zijn op elkaar afgestemd om het beste geluid te geven.
  • Actieve speakers zijn doorlusbaar. Dit betekent dat je ze aan elkaar kunt koppelen met een kabel.
  • Je kunt op dezelfde manier makkelijk een aparte subwoofer aansluiten. Dit is namelijk ook een actieve speaker.
  • Omdat alles is ingebouwd in één apparaat, kun je actieve luidsprekers makkelijk vervoeren en nemen ze ook thuis minder ruimte in beslag.

In sommige gevallen kan het wel een nadeel zijn dat elke actieve speaker stroom nodig heeft. Daar moet je dus wel even rekening mee houden bij je keuze voor luidsprekers.

Wat is een passieve speaker?

Een passieve speaker heeft geen ingebouwde versterker. Je moet dus zelf een bijpassende versterker bij je luidsprekers kiezen. Het is hierbij erg belangrijk dat je de juiste versterker aanschaft om verzekerd te zijn van een goede geluidskwaliteit. Er komt dus wat meer kijken bij het aanleggen van je geluidsinstallatie als je kiest voor passieve speakers. Toch biedt ook een passieve speaker enkele voordelen ten opzicht van een actieve speaker:

  • Passieve luidsprekers hebben bijvoorbeeld geen aparte stroomvoorziening nodig, maar alleen een luidsprekerkabel tussen de speakers en de versterker. Denk er hierbij aan dat hoe hoger het vermogen van je installatie is, hoe dikker de kabel moet zijn voor het beste geluid.
  • Je bedient een geluidsinstallatie met passieve speakers met je versterker of mixer. Er zitten dus geen knoppen op de luidsprekers. Tijdens een feestje kunnen anderen dus niet zomaar het volume veranderen.

Een passieve speakerset is minder mobiel, maar dit kun je oplossen door je geluidsinstallatie te monteren in een flightcase. Je hoeft zo niet alle onderdelen steeds opnieuw aan te sluiten.

Welke soort speaker is de beste keuze?

Dat antwoord hangt af van je situatie. Geluidsinstallaties met passieve speakers and sets met actieve speakers zijn vergelijkbaar wat betreft prijs en geluidskwaliteit (mits je de juiste versterker voor je passieve luidsprekers hebt). Het draait dus echt om je persoonlijke voorkeur. Stel jezelf vragen als ‘waar ga ik mijn speakers gebruiken’ en ‘wat wil ik allemaal kunnen doen met mijn geluidsinstallatie’.

Actieve speakers zijn ongetwijfeld de meest eenvoudige keuze. Kleine actieve luidsprekers met Bluetooth-verbinding zijn tegenwoordig ontzettend populair, omdat je ze gemakkelijk overal mee naartoe neemt: van de woonkamer naar de badkamer, en naar het park voor een muziekje tijdens een picknick. Ook als je je geluidssysteem wil uitbreiden met meerdere speakers en/of een subwoofer, maak je het jezelf makkelijker als je kiest voor actieve speakers.

Als je graag zelf helemaal in controle bent over je setup en de bediening ervan, zijn passieve speakers de beste optie. Passieve luidsprekers zijn dan ook populair bij onder meer DJ’s en geluidstechnici. Zoals we eerder hebben genoemd, is het ontzettend belangrijk dat je versterker en je speakers goed bij elkaar passen. Het is het beste om een versterker met een hoger vermogen dan je speakers te kiezen om clipping te voorkomen. Je kunt een passieve speakerset ook verder uitbreiden met subwoofers en randapparatuur. Zo creëer je een compleet versterkerrack. Maar ook kleine passieve speakers voor een makkelijk te vervoeren set behoren natuurlijk tot de mogelijkheden!

Grote en kleine passieve of actieve speakers kopen

Van kleine passieve speakers tot grote actieve speakers, en van grote passieve luidsprekers tot kleine actieve luidsprekers – wij hebben ze allemaal. Nu je weet wat het verschil tussen passieve en actieve speakers is, kun je een weloverwogen keuze maken voor je nieuwe geluidsinstallatie. Bekijk snel ons uitgebreide assortiment luidsprekers en andere audioapparatuur, en plaats vandaag nog je bestelling!