Een goede geluidsinstallatie is eigenlijk niet compleet zonder een subwoofer. Voor je home cinema, voor in de auto, voor je stereo-opstelling en al helemaal voor professionele installaties – met een subwoofer hoor je niet alleen alle lage frequenties een stuk beter, maar verbeter je in één keer de totale geluidskwaliteit. Wat is een subwoofer precies en waarvoor gebruik je deze speaker? Lees verder om meer te leren over subwoofers.
Wat is een subwoofer?
Wat is een subwoofer? Je hebt heeft de term waarschijnlijk al eens gehoord, maar wat betekent het nu echt voor uw home audio systeem. Een subwoofer produceert lage frequenties die een deel van die diepe basgeluiden in zowel muziek als films kunnen vormen. Luister maar eens naar een liedje zonder subwoofer – als je goed luistert, zul je zeker merken dat ze ontbreken.
Een subwoofer is een apparaat dat geluidsgolven versterkt en omzet in trillingen, die als bas voelbaar zijn. Het is belangrijk voor films of muziek Luisteraars hebben het gevoel dat ze recht voor de artiesten zitten wanneer ze TV kijken, omdat het alles echter doet lijken.
De functie van een subwoofer
Een subwoofer is een luidspreker die alleen de lage basfrequenties afspeelt (gewoonlijk onder de 250 Hz, hoewel het precieze bereik kan verschillen per merk en model). Hierdoor zijn subwoofers eigenlijk heel simpel, omdat ze maar één speaker bevatten en bijvoorbeeld geen tweeter. Standaard luidsprekers, zelfs de zogenaamde fullrange modellen, spelen wel bastonen af, maar halen niet de lage frequenties van een subwoofer. Het voornaamste resultaat hiervan is dat je een diepere bas krijgt.
De voornaamste functie van een subwoofer is dus om bastonen in muziek en soundtracks aan te vullen. Het verschil met standaard speakers merk je vooral in je home cinema opstelling als je een moderne actiefilm kijkt – voor veel van de geluidseffecten wordt gebruik gemaakt van erg lage frequenties. Heb je een surroundopstelling? Dan is een subwoofer echt onmisbaar, omdat surround codecs een apart kanaal voor de lage frequenties ondersteunen.
Maar ook je muziek klinkt een stuk beter met een subwoofer! Kleine speakers hebben vaak moeite om lage frequenties te halen, omdat het formaat van de luidspreker nauw samenhangt met het bereik. Door ook een subwoofer aan te sluiten, kun je dus genieten van alle tonen in de muziek. Ook als je grotere speakers van goede kwaliteit hebt, biedt een subwoofer zeker meerwaarde. Deze onlast je andere luidsprekers namelijk door de bas over te nemen. Zo kunnen je speakers beter presteren op de hogere frequenties (boven de 250 Hz) en til je de geluidskwaliteit helemaal naar een hoger niveau.
Heb je een subwoofer nodig?
Dat hangt af van wat je ermee gaat doen. Als uw luidsprekers niet genoeg bas hebben, zal een subwoofer het probleem oplossen en zorgen voor meer diepte van het geluid tijdens het kijken naar films of het luisteren naar muziek in hun woonkamer.
De perfecte manier om van je thuisbioscoopervaring te genieten is met een subwoofer. Vergeet niet dat als je al grote luidsprekers hebt, het toevoegen van een subwoofer niet echt een verschil zal maken en ook een beetje onhandig kan zijn, omdat ze meer ruimte innemen dan kleinere luidsprekers of vice versa.
We hebben een brede selectie van subwoofers en soundbars om uit te kiezen, zodat we kunnen voldoen aan jouw behoeften!
Welke subwoofer heb ik nodig?
Zoals de naam al doet vermoeden, is een subwoofer geoptimaliseerd voor lage frequenties. Luidsprekers schieten soms tekort als het op dit soort geluid aankomt, omdat er niet genoeg druk is en er dus geen watts beschikbaar zijn uit je versterker of receiver. Om deze tekortkomingen te compenseren kunnen luidsprekers extra lagen toevoegen in een poging de lage tonen op te voeren, waardoor ze meer stroom verbruiken dan nodig is – en dat brengt ons weer terug bij af.
De grote woofers van de meeste subwoofers zijn speciaal ontworpen met het oog op twee dingen: omvang (omdat ze veel nodig hebben) en dispositie – om nog lagere tonen te produceren dan iemand zou verwachten.
Als het gaat om welke subwoofer je nodig hebt, zijn er een paar dingen die je zullen helpen om je zoektocht te beperken. Eerst en vooral: hoe groot of klein is de ruimte waarin ik mijn bas wil hebben? Zijn er bestaande luidsprekers die een obstakel vormen voor het plaatsen van iets in de buurt, zoals boekenplanken? Naar wat voor soort muziek luister je graag? Ontbreekt het jouw luidsprekers aan low-end of laat de geluidskwaliteit iets te wensen over wat betreft rijkdom en dimensionaliteit bij het afspelen van luidere volumes (of beide)?
- Er zijn vele factoren die een rol spelen bij het maken van deze beslissing, inclusief je budget. Je kunt deze richtlijnen als uitgangspunt gebruiken:
- Subs met 4 of 5 luidsprekers produceren over het algemeen meer bas dan twee woofers.
- Grotere luidsprekers betekenen diepere tonen (en vice versa).
- Als je op zoek bent naar iets kleins en draagbaars, dan kun je waarschijnlijk het beste kiezen voor zogenaamde “lichtgewicht” subwoofers, wat betekent dat ze minder dan 30 kg wegen, maar toch in staat zijn om bij een laag volume geluid van goede kwaliteit te produceren zonder vervorming, zelfs als ze hard worden afgespeeld.
Als gewicht niet echt een probleem is, worden andere opties, zoals een grotere afstand tot de luisteraar, sterk aanbevolen door deskundigen.
Verschillende formaten subwoofers
Zoals u waarschijnlijk weet, zijn luidsprekers ontworpen om lucht te verplaatsen en geluidsgolven te produceren. Het zijn de lage tonen die de meeste “bewegende lucht” en vermogen vereisen; full-range luidsprekers moeten elke frequentie bestrijken om dit efficiënt te kunnen doen – wat betekent dat zij zijn geoptimaliseerd voor lagere frequenties (zoals 40Hz).
Luidsprekers zijn ontworpen om hoge frequenties te produceren. Subwoofers daarentegen kunnen worden gebruikt voor lage of middellange tonen, die meer vermogen vereisen dan wat luidsprekers leveren – dit is de reden waarom subwooferkasten ook groter zijn in omvang vanwege hun grote woofers die deze lagere tonen naar voren toe versterken.
Actieve of passieve subwoofer?
Het voornaamste verschil tussen actieve en passieve speakers is dat actieve speakers een ingebouwde versterker hebben en passieve niet. De meeste subwoofers zijn actief en hebben dus een ingebouwde versterker. De reden hiervoor is dat subwoofers behoorlijk veel vermogen nodig hebben en moeilijk aan te sturen zijn door standaard versterkers.
Passieve subwoofers worden vooral in minder gebruikelijke opstellingen gebruikt en zijn nog steeds redelijk populair in de discowereld. Tenzij je een goede reden hebt waarom je liever een passieve subwoofer aanschaft, raden wij je aan om voor een actief model te kiezen. Deze is ook heel eenvoudig aan je andere speakers aan te sluiten.
Voordelen van een subwoofer
Een subwoofer is een uitstekende aanvulling op elk audiosysteem. Enkele van de vele voordelen zijn:
- Een subwoofer geeft een diepere bas, wat helpt bij het creëren van een betere geluidskwaliteit voor films en muziek
- Een subwoofer kan zelfs de dialoog helderheid verbeteren wanneer ze goed worden gebruikt in home theater toepassingen (hoewel dit niet iets is wat de meeste mensen zullen merken).
- Samen met deze extra functies komen een aantal leuke eigenaardigheden, zoals de mogelijkheid om bepaalde aspecten te regelen door het aansturen van verschillende versterkers.
- Een passieve subwoofer is een subwoofer die geen stroom uit een stopcontact nodig heeft. Hij heeft alleen een luidsprekerkabel en een versterker nodig om te werken, dus hij is perfect voor plaatsen zonder toegang of stopcontacten.
- Passieve subwoofers bieden geen controle en dat is het grote voordeel. Je behoudt de totale controle over je muziek met deze subwoofers, omdat het allemaal wordt afgehandeld door een versterker of mixer, dus er zijn geen kansen voor iemand om te rommelen met volume-instellingen, omdat je alles zelf instelt.
- De versterker heeft zowat de perfecte grootte voor de opstelling van elke DJ. Hij kan overal worden geplaatst, of dat nu in een gesloten booth is of bovenop tafels in de open ruimte.
Zo kun je een subwoofer aansluiten
Een actieve subwoofer is het makkelijkste om aan te sluiten, omdat je deze eenvoudig met een audiokabel kunt doorlussen naar je andere speakers. Je kunt op deze manier zelfs meedere subwoofers aanlsuiten, omdat je geen rekening hoeft te houden met het vermogen en de mogelijkheden van een externe versterker.
Wel moet je eraan denken dat je de subwoofer en de andere luidsprekers goed op elkaar moet afstemmen. In een 2.1-opstelling van twee stereospeakers en een subwoofer, wil je bijvoorbeeld dat de bovengrens van het frequentiebereik van de subwoofer gelijk is aan de ondergrens van het bereik van de andere luidsprekers, zodat je geen tonen verliest.
Omdat je subwoofer en je andere speakers nauw samenwerken, kun je het beste de kwaliteit van je subwoofer aanpassen aan de rest van je installatie. Je kunt het jezelf natuurlijk ook erg makkelijk maken door voor een complete speakerset te kiezen. Bij ons vind je verschillende soorten subwoofers en speakersets in diverse prijsklassen, dus je vind vast een luidspreker die bij jou en je geluidsinstallatie past.
Bekijk alle subwoofers Bekijk alle speakers