Onze huizen worden steeds slimmer en autonomer. Veel praktische zaken zijn tegenwoordig slechts een klik van ons verwijderd. Zo zijn er slimme lampen, thermostaten, vaatwassers, keukengerei, wasmachines en HiFi systemen. Daarbij willen we geen poes pas met aparte systemen en/of afstandsbedieningen per apparaat, maar het liefst alles onder één knop. (En als het even kan, vanuit elke denkbare plek via onze mobiele telefoon!) Dat betekent dat ook de ruimtes in huis steeds meer met elkaar verbonden worden. We trekken alle ruimtes bij elkaar om één groot woonoppervlak te creëren en een heerlijk leefbaar huis in elke ruimte te maken. Om de bediening van verschillende slimme apparaten zo makkelijk mogelijk te maken, kunnen we gelukkig nu verschillende apparaten bedienen en zelfs met elkaar verbinden via een aantal handige besturingssystemen.
De essentie van deze besturingssystemen ligt bij de verbinding tussen apparaten via het bekende bluetooth en WiFi. Je verbind de apparaten met één en hetzelfde netwerk en kunt ze via die weg vaak met een druk op de knop met elkaar in contact brengen. Het enige dat je ervoor nodig hebt zijn twee apparaten die beide de optie voor een bepaald besturingssysteem hebben en je bent klaar om te streamen. Het best ontwikkelde voorbeeld van dergelijke multiroom besturingssystemen zijn bijvoorbeeld de Chromecast audio, de AirPlay 2 en de multiroom systemen. Wat het verschil is en wanneer je welk systeem het beste kunt gebruiken, lichten we je hieronder verder toe.
Wat is AirPlay 2?
Een van de bekendste multiroom besturingssystemen is AirPlay. Het voordeel van dit systeem is dat het door veel verschillende merken en producten wordt ondersteund. Zo kun je geluid streamen via de gerenommeerde apparaten van Bowers & Wilkens, Bluesound, Harman Kardon en Sonos. Het is een erg praktisch systeem, waarmee je kan streamen via zowel iTunes en Spotify, maar ook het geluid van YouTube. Iedere app met geluid kan via AirPlay worden afgespeeld op het ‘zware geschut’. Desondanks is het misschien niet voor iedereen even handig. Airplay werkt namelijk (zoals we inmiddels wel gewend zijn van Apple), alleen met Apple producten. Je hebt dus een iPad, iPhone of ander Apple product nodig om je luidsprekers via AirPlay te kunnen bedienen. Dus als je geen Apple-fan bent, is AirPlay 2 misschien toch niets voor jou.
Wat is Chromecast audio?
Chromecast audio is een gemakkelijke, laagdrempelige variant van dit type besturingsservice. Chromecast is al een bekende technologie om beeld en geluid te streamen. Chromecast audio is hier de audioversie van. Dit systeem heeft veel voordelen:
- Het systeem zit in sommige luidsprekers en installaties al standaard geïntegreerd
- Je kunt ook je huidige installatie van deze functie voorzien met een compacte en goedkope adapter. (Dit wordt weergeven met de termen ‘C338’ of ‘NAD’
- Het werkt op verschillende systemen (Android, iOs, PC/ Mac)
- Het is een eenvoudige manier om met (multi-room) streaming te beginnen
Je kunt echter niet verschillende nummers op verschillende apparaten streamen. Het is dus vooral een handig systeem als je op een simpele manier muziek wilt streamen. Een erg handig instapmodel van het multroom principe dus, maar AirPlay kan in sommige gevallen dus een beter Chromecast audio alternatief zijn.
Wat is multiroom audio?
Geavanceerde multiroom audiosystemen vergroten het stream-gemak, maar hebben daarnaast nog veel andere handige voordelen en features:
- Je creëert een eenheid in de gehele muziekinstallatie, omdat alle luidsprekers bij elkaar passen qua ontwerp en functionaliteit
- Het systeem is zowel voor iOS-, als Android-apparaten te gebruiken
- Je kunt in iedere kamer in het huis een speaker plaatsen en deze allemaal met elkaar verbinden, zodat je in iedere ruimte van het geluid kunt blijven genieten
- Je kunt de speakers ook op de TV aansluiten voor een surround sound effect
- De luidsprekers, muziekspelers en bijbehorende app wordt voortdurend via het internetnetwerk geüpdatet
- Je kunt verschillende nummers streamen naar verschillende luidsprekers. Dit betekent dat je met één apparaat de speakers in verschillende ruimten, verschillende muziek kunt laten afspelen
- Je kunt het volume voor iedere luidspreker (en zo bijvoorbeeld ook voor iedere kamer) apart van elkaar instellen
- Je hoeft niet direct een hele uitgebreide installatie met verschillende speakers aan te schaffen, maar kunt het systeem ook gaandeweg uitbreiden
Kortom: Het multiroom systeem biedt een uitgebreid scala aan mogelijkheden, in een zeer gebruiksvriendelijk jasje. We zien dan ook dat men steeds vaker kiest voor deze oplossing.
Populaire voorbeelden die draaien op een multiroom systeem zijn bijvoorbeeld de speakers en soundbars van Sonos en de muziekinstallates van Bowers & Wilkens Formation.
Dat betekent ook dat iedereen met een compatibel apparaat, direct kan verbinden met je apparaten. Er hoeft dus niets te worden gedownload of gekoppeld, gewoon direct ‘streamen’ via deze handige systemen.
Dus mocht je dat gejengel van de favoriete artiest van je vriend of vriendin helemaal zat zijn, neem je gemakkelijk met één druk op de knop de leiding over. Streamen maar!