Ons huis wordt steeds ‘slimmer’. Woon- en slaapkamers bulken steeds verder uit van de technologische snufjes. Zo verwerken we stopcontacten in tafels en keukenbladen, kunnen we de lichten en verwarming bedienen met een app en zelfs letterlijk om hulp schreeuwen met ‘Google home’. Daarentegen is het de uitdaging om deze snufjes zo goed mogelijk weg te werken in onze strak ingerichte woon- en slaapkamers. Zo wil iedereen tegenwoordig bijvoorbeeld een strakke smart TV aan de muur, maar kijkt niemand graag tegen de vele kabels aan. Dus werken we deze massaal netjes weg in de muur. Daarentegen zien we gek genoeg in veel huiskamers wel nog vaak de opzichtige speakers en geluidsinstallaties staan. Men lijkt het aangezicht van de robuuste luidsprekers voor lief te nemen in het decor van hun woon-, bad- of slaapkamer. Maar we hebben goed nieuws: dat is niet meer nodig met plafond speakers.
‘Onzichtbare’ plafond speakers
Door onwetendheid of gemakzucht zien we dat boxen vaak nog een opzichtig onderdeel vormen in veel huiskamers. Goed geluid is heerlijk en in veel huishoudens een ‘must’. Maar tegen de lompe geluidsinstallaties aankijken is nu gelukkig écht verleden tijd. Er zijn namelijk genoeg opties om speakers ‘de lucht in te laten gaan’. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om je speakers te verbannen naar een verre bovenhoek. Maar mocht dit nog niet ver weg genoeg voor je zijn, zijn er nu ook de inbouw plafond speakers die je volledig in het plafond kunt (laten) integreren.
‘Onzichtbare’ plafond speakers kunnen gebruikt worden in gangen of badkamers, maar ze zijn net zo geschikt voor woonkamers. Door gebruik te maken van een plafond luidspreker, kun je je favoriete muziek laten klinken alsof het overal vandaan komt. Achter de schermen is een krachtig geluidssysteem aan het werk. Er zijn geen zichtbare draden en de installatie en werking van deze draadloze reeks gaat na installatie volkomen onmerkbaar.
Wat zijn de voordelen van plafond speakers?
Met plafond speakers kun je overal in je huis van muziek genieten. Maar waar je ook bent, de geluidservaring is even perfect. En dat voor een redelijke prijs. Plafond speakers bieden zowat alle voordelen van gewone voor- of achterin geplaatste luidsprekers, zonder de nadelen die daaraan verbonden zijn. Het is bijvoorbeeld erg handig dat je je geen zorgen meer hoeft te maken over de lengte van je kabels op de vloer en ze gewoon vrij door de zolder laat hangen. En als je iets vast hebt staan, staan ze ook helemaal vast, dankzij hun inbouw in nissen. Dan zouden er nog “gewone” kegelvormige luidsprekers zijn waarvan de technische uitrusting vaak suboptimaal is en die alleen ontworpen zijn voor rechte montage aan wand of plafond, wat nogal wat ruimte vraagt. Een inbouw luidspreker, is echter in principe het meest geschikt voor optimale installatievoorwaarden, zelfs achter echt dikke muren.
Ook voordelig zijn inbouw plafond speakers die met een afstandsbediening bediend kunnen worden zonder dat er extra stopcontacten naast de luidspreker zelf moeten komen, die zich dan in allerlei bochten moeten wringen of gewoon in de luidspreker ingebouwd moeten worden. En tenslotte is het maar goed dat ze zo onzichtbaar zijn, want anders letten de meeste mensen er niet op en richten hun aandacht op het plafond waar de meeste “gewone” luidsprekers hangen. Inbouw speakers staan heel discreet in de kamer en brengen dus geen visuele vervuiling teweeg. Ze kunnen overal worden geïnstalleerd waar ze door hun toepassingsgebied.
Zijn plafond speakers draadloos?
Speakers aan de muur of in het plafond… Dan denk je wellicht direct: ‘waar laat ik die (lelijke) kabels dan?!’ Gelukkig is er met de technologie van vandaag veel mogelijk op het gebied van draadloze besturing. Naast het vermijden van het gevecht met kabels, geeft dit tevens je de mogelijkheid om je geluidsinstallatie te bedienen vanaf verschillende apparaten. Ook is het onderling verbinden van verschillende speakers en subwoofers met elkaar er een stuk makkelijker op geworden. Op het gebied van ‘onzichtbare’ geluidsinstallaties zijn er momenteel twee draadloze opties:
Met name de bluetooth plafond speaker is inmiddels een bekend fenomeen, maar ook de via WiFi bestuurbare luidsprekers zijn tegenwoordig erg in trek. De besturing is in beide gevallen erg gebruiksvriendelijk en de mogelijkheden zijn vergelijkbaar. Het aanbod van zelfbouw plafond speakers is omvangrijk en er is voor ieder wat wils!
Hoe installeer ik plafond speakers?
De trend om je geluidsinstallaties subtiel te verwerken lijkt voor menig klusjesman met twee linkerhanden misschien een verschrikking, maar niets is minder waar! Waar het een aantal jaar geleden nog vakwerk vereiste om kabels weg te werken en op elkaar aan te sluiten, is dit met (name in het geval van) de nieuwe draadloze plafond speakers gelukkig niet meer het geval. We laten je zien hoe je dit het beste kunt doen aan de hand van vijf belangrijke tips:
Meten = weten
Meet voor je begint te boren, zo precies mogelijk uit waar de luidspreker moet komen te hangen en teken dit gat duidelijk uit op de muur of het plafond. Om dit te vergemakkelijken worden veel inbouw luidsprekers geleverd met een speciaal sjabloon die je de juiste afmeting geeft.
Check, check, dubbel check
Check de afmetingen nogmaals goed voordat je begint te boren. Denk hierbij ook aan de verhouding van de zichtbare speaker tot de muur en in de ruimte als geheel (van dichtbij en op een afstand). Let ook op eventuele achterliggende elektriciteitskabels, spanten of isolatie die je mogelijk kunt beschadigen bij het boren.
Make (a w)hole!
Zaag met een vaste hand het gat uit met een decoupeerzaag en probeer of de speaker hier goed in past.
+ en – = –
Let bij de aansluiting van de speakers goed op de correcte aansluiting van de polen (= en -). Monteer vervolgens de luidsprekers in het plafond met het bijbehorende klemsysteem; de zogenaamde ‘dog-leg’.
Klaar in een hand(schroevendraaier) omdraai
Schroef tot slot de luidspreker vast met een handschroevendraaier en monteer de voorrand of grill. Je installatie is nu klaar om goed getest te worden.
Waar moet ik op letten bij het kopen van een plafond speaker?
Hieronder vertellen we je in het kort waar je op moet letten voor je een plafond luidspreker koopt:
- De plaats waar je de luidsprekers wilt plaatsen moet zo open mogelijk zijn, zodat het stralingspatroon van het geluid een voldoende hoek heeft.
- Wie zijn plafond afgewerkt wil hebben, moet rekening houden bij de keuze van een plafond speaker. Het is een feit dat de meeste luidsprekers niet goed tegen vochtigheid kunnen, zoals in de badkamer. De slimme plafond luidspreker heeft dit probleem niet.
- Wil je hem in de woonkamer plaatsen, waar ook veel geluid is? Let dan op hoeveel vermogen je plafond luidspreker heeft. Immers, met slechts enkele stroombronnen kun je werkelijk de hele ruimte van je huis met luide muziek bedekken.
- Veel draadloze luidsprekers zijn niet weerbestendig, zodat ze niet buiten of op het terras gebruikt kunnen worden. Ze moeten kost wat kost alleen binnenshuis blijven en uit de buurt van water. Natuurlijk zijn er bij dit type vaak “industriële” modellen die bestand zijn tegen een straatval van 1 meter. Maar deze kosten meestal aanzienlijk meer dan hun gewone tegenhangers.
- Controleer het bereik van je thuisnetwerk. De fabrikanten geven aan of het luidspreker werkt via Wi-Fi, maar er zijn geen universele regels. Bereik kan sterk variëren, afhankelijk van de omstandigheden in je huis – als je veel muren of andere obstakels tussen de luidspreker en je router hebt, moet je misschien je router vervangen door een model dat 802.11ac draadloze technologie uitzendt als je een sterkere signaalsterkte wilt krijgen.
Nog een laatste klustip
Tot slot, betreft de beste tip die we je kunnen meegeven is met name rekening te houden met eventuele elektriciteitsleidingen, de isolatie en spanten bijvoorbeeld, voordat je té enthousiast begint met boren. Verder is het voor het behoud van de maximale geluidskwaliteit belangrijk om de luidsprekers luchtdicht te monteren. Hiermee doelen we met name op het juist integreren van de speaker, waarbij de achterkant goed is weggewerkt en niet uitsteekt onder het plafond. Dit gaat namelijk ten koste van de bascapaciteit.