Streamen, je hebt er vast wel eens over gehoord. Maar wat is een streamer precies? Om het heel eenvoudig te zeggen: een streamer is de digitale opvolger van je CD-speler. Een streamer maakt muziek beschikbaar via streaming, in tegenstelling tot een CD-speler die direct van de schijf speelt. Het gaat om gemak en geluidskwaliteit. Met een streamer kun je naar muziek luisteren met een hogere kwaliteit dan wanneer je bijvoorbeeld je radio of je MP3-speler gebruikt. Maar waar moet je beginnen? Laat het ons uitleggen…
Welke apparatuur heb ik nodig voor streaming?
Er zijn vier componenten betrokken bij het opzetten van een audiosysteem voor streaming
- De computer (Mac of PC), bij voorkeur via een LAN kabel met bedrade verbinding met je router, maar draadloos werkt natuurlijk ook.
- Het netwerk apparatuur (router).
- Een streaming-apparaat, dat een NAS (Network Accessible Storage) kan zijn, zoals bijvoorbeeld de WD My Cloud.
- Een audiospeler, zoals een versterker of luidsprekers met eigen voeding – of je stereo-installatie als die voorzien is van een Ethernet verbinding.
Hoe zit het met de geluidskwaliteit?
Hoe beter je netwerk is, hoe minder verschil je zult merken tussen het afspelen van muziek rechtstreeks van je computer en gestreamd naar je audio-apparatuur. Met high-end apparatuur geniet je waarschijnlijk van beter geluid dan Spotify biedt. Dat betekent niet dat het luisteren naar muziek via streaming slechter is dan CD kwaliteit; in feite bieden veel streamers ook FLAC muziekbestanden aan, net als CD’s dat doen. Je kunt echter niet zo veel scherpte verwachten , helderheid, en detail zoals dat met een CD mogelijk is. En je krijgt ook niet meer lage of hoge tonen.
Streaming kan je muziekcollectie nog completer maken. Je geluidsspeler zal muziek van veel verschillende aanbieders kunnen ontvangen – onder andere Spotify, Tidal, Deezer, Qobuz, Rhapsody, Amazon Music, Apple Music. Als je overweegt om alles zelf te downloaden is dat dat enorm veel ruimte op je harde schijf inneemt. Met streaming diensten kun je van alle muziek ter wereld genieten zonder de capaciteit van je harde schijf vol te stoppen met elk liedje dat in de loop der jaren is uitgebracht – wat je ook een arm en een been zou kosten.
Het lijdt geen twijfel dat streaming een hoge vlucht heeft genomen . Ik denk nog steeds dat er een plaats is voor aankopen, maar streaming wordt snel de norm en de nieuwe industriestandaard.
Natuurlijk kun je niet alleen muziek streamen: er zijn ook tal van videostreaming diensten beschikbaar. Of ze nu gratis of betaalde inhoud aanbieden doet er niet zo veel toe – we weten alleen dat we meteen films en televisieseries van hoge kwaliteit kunnen bekijken wanneer we maar willen, zonder te hoeven wachten tot ze gedownload zijn.
En dan is er natuurlijk live streaming. Ook dit neemt weer twee vormen aan: de mogelijkheid om een evenement te bekijken alsof je met je eigen ogen op de eerste rij zit (bijvoorbeeld concerten), of te kijken naar mensen die spelletjes spelen terwijl je in real time met ze interageert.
Wat is live streaming?
Live streaming is de stroom van gegevens tussen een bron en een ontvanger. Die bron kan een gegevensopslag zijn, zoals een harde schijf, maar live streaming kan ook. Een live stream is vergelijkbaar met radio– en televisie-uitzendingen.
Vroeger zonden omroepen een analoog signaal door de ether en over kabels. Nu is dat signaal digitaal geworden en bestaat het uit een stroom gegevens die door je ontvangende toestel wordt omgezet in zichtbaar beeld en hoorbaar geluid.
Je kunt televisie kijken en naar de radio luisteren via je digitale mediabox, maar sinds een paar jaar kun je ook het Internet gebruiken. En dat is waar live streaming van pas komt – je hebt alleen een internetverbinding nodig om van je favoriete programma’s te genieten op je PC, laptop of mobiele telefoon.
Welke soorten streamers zijn er?
Er zijn verschillende soorten streamers, waar de PC het meest voorkomt. Dat komt omdat veel mensen al een computer in huis hebben, om nog maar te zwijgen van een internetverbinding, die je normaal voor al het andere behalve televisie en radio nodig hebt.
Je computer kun je rechtstreeks op je TV of receiver aansluiten via HDMI of Digital Optical / Coax, maar hij kan ook geleverd worden met een eigen scherm – zoals Apple TV (en nu Chromecast) – dat je meteen via USB op je TV aansluit. Of je koopt iets als Roku, WDTV Live of Boxee dat in wezen van je PC een set-top box maakt voor het streamen van media. En er zijn ook spelconsoles waarmee je video en audio diensten kunt streamen, waaronder Netflix en Hulu Plus.
On-demand muziek is precies zoals het klinkt: je betaalt een vast bedrag en alles wat je wilt beluisteren is on-demand beschikbaar
Het mooie van deze aanpak is dat je niets hoeft af te spelen of te downloaden – dus als je internetverbinding uitvalt, kun je nog steeds luisteren naar de muziek die je al gedownload en geript hebt (zie hierboven)
Je betaalt een vast maandelijks bedrag en kunt zo veel streamen als je wilt vanaf vrijwel elke computer met een Internet verbinding. Alle diensten werken heel goed. Als je een Apple apparaat bezit, zoals een iPhone, iPad of iPod Touch, dan staat hoogstwaarschijnlijk al je bestaande muziekverzameling in iTunes (en klaar om gestreamd te worden). Als je een Android telefoon of tablet bezit, dan staat hoogstwaarschijnlijk al je bestaande muziekverzameling in Google Play (en kan gestreamd worden).
Er zijn totaal 3 soorten digitale HiFi streamers die we kunnen onderscheiden:
- Streaming via PC. Gewoonlijk maakt een streamer verbinding met het netwerk (via Wi-Fi of Ethernet) en kun je hem bedienen met ofwel een app op je iPhone/iPad/Android toestel, ofwel via software op je PC. Bij dit soort streaming betaal je meestal een maandelijks bedrag. Er zijn verschillende modellen voor dit type streaming; enkele voorbeelden zijn
- Streaming via harddisk. Het tweede type is een hard disk speler die geen ingebouwde opslag heeft maar plaats biedt aan een externe USB harde schijf – meestal geformatteerd als NTF S. Dit model kan beschouwd worden als een meer betaalbare versie van de netwerk streamer omdat er geen maandelijkse kosten aan verbonden zijn.
- Netwerk harde schijf speler. De derde soort digitale Hi-Fi is een PC met geschikte software en een externe DAC (Digitaal naar Analoog Converter). Het is niet zo ingewikkeld, je hoeft alleen maar je bestaande PC’s via USB of Firewire op je DAC aan te sluiten – maar als je dit type DAC wilt gebruiken, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden
De juiste componenten kiezen voor het digitaliseren van muziek. Tegenwoordig maken veel bedrijven hun eigen audio converters, dus meestal bieden ze zowel de convertor als de benodigde software in één pakket aan, wat het kiezen gemakkelijker maakt. Als wat DAC’s betreft is ons advies te zoeken naar modellen met een bekende reputatie in de audiofiele gemeenschap. Het aantal beschikbare modellen op de markt kan overweldigend zijn, dus probeer je keuze te beperken door online recensies en beoordelingen te controleren.
Streaming via multiroom
Multiroom geeft je de mogelijkheid om je muziek in meerdere kamers binnen hetzelfde huis af te spelen. Het koppelen van compatibele componenten over verschillende verdiepingen is ook eenvoudig, wat betekent dat je op elke verdieping tegelijk naar hetzelfde liedje kunt luisteren of in een kamer op play kunt drukken en het naar andere ruimtes in huis kunt laten doorsijpelen (je kunt dit proces ook via een app starten). Multiroom systemen zoals Sonos, Bluesound (NAD) en HEOS (Denon) kunnen allemaal muziek afspelen van streaming diensten zoals Spotify, TIDAL, Qobuz en Deezer.
Sommige bieden zelfs de mogelijkheid om van analoge ingangen – het geluid van een computer of platenspeler, bijvoorbeeld – naar alle luidsprekers in het systeem te streamen. Dus met één druk op de afspeelknop kan elke luidspreker in huis zich met muziek vullen.
Zo werkt het met NAD’s Bluesound multiroom systeem
Het biedt een ingang voor analoge bronnen (platenspeler of CD-speler), die tegelijk naar meerdere luidsprekers in je huis gestreamd kunnen worden. Een aantal apparaten biedt gelijktijdig streaming via Bluetooth en Wi-Fi, maar Bluesound gaat nog een stap verder door je de mogelijkheid te geven zowel Bluetooth als Wi-Fi te gebruiken voor afzonderlijke audiobronnen. Zo kun je bijvoorbeeld je favoriete afspeellijst van je telefoon via Bluetooth streamen terwijl je internet radiostations via Wi-Fi blijft streamen zonder onderbreking of verlies van natuurgetrouwheid.
Streaming met een Sonos
je kunt de aux ingang van de versterker verbinden met een ander apparaat zodat het naar een Sonos toestel gestreamd kan worden. Maar een Bluesound HiFi receiver biedt gelijktijdig streaming via Bluetooth en Wi-Fi, zodat de inhoud van je andere toestellen niet onderbroken of veranderd hoeft te worden.
Bluesound streamers
Alle Bluesound producten kunnen via DLNA audio streamen van andere apparaten in je netwerk, maar pas onlangs heeft Bluesound dit ook via WLAN mogelijk gemaakt met zijn Play:5 en hogere modellen uit de Stream serie. Er is ook Bluetooth voor draadloze mobiele streaming.
Bovendien bieden zowel Sonos als Bluesound receivers verschillende populaire streaming diensten zoals Spotify Connect, Tidal, Amazon Prime Music en TuneIn Radio direct op hun aanraakschermen aan – zonder eerst met een aparte app te moeten rommelen. En de multiroom producten van Sonos of Bluesound worden handig beheerd door een enkele app.
De enige manier om de muziekbibliotheek op je computer in dit alles te integreren is met Plex Media Server. Gelukkig hebben zowel Sonos als Bluesound Plex goed in hun systemen geïntegreerd. Op het hoofdscherm van de controller apps voor deze toestellen kun je gewenste media, zoals albums, artiesten of genres, aan je favorietenlijst toevoegen en ze gemakkelijk met één klik oproepen. Beide geven je ook toegang tot podcasts via TuneIn Radio als dat ook iets is waar je in geïnteresseerd bent.
Streamen via bluetooth
Bluetooth is de meest simpele manier om te streamen, en tevens ook de populairste methode. De meeste moderne smartphones en tablets hebben Bluetooth ingebouwd, zodat je rechtstreeks van dat apparaat naar een compatibel audiosysteem kunt streamen. Hoewel het opzetten van een Bluetooth verbinding niet moeilijk is, zijn er toch een paar details waarvan je op de hoogte moet zijn om de hoogst mogelijke kwaliteit te krijgen .
Bluetooth is een draadloos protocol voor het uitwisselen van gegevens over korte afstanden met behulp van radiotransmissies. Je kunt je smartphone of tablet via Bluetooth met je netwerkspeler of DAC verbinden om draadloos muziek af te spelen. Hoewel het proces om de apparaten met elkaar te verbinden eenvoudig genoeg klinkt, kan het toch wat moeite kosten om geluid van hoge kwaliteit uit je streaming apparaat te ontvangen. Allereerst heb je het volgende nodig: tussen twee apparaten (bv. bluetooth ontvanger en smartphone) is met succes een A2DP profielverbinding tot stand gebracht – controleer of dit het geval is. Als je met aptX wilt streamen is dit een hulpmiddel naast A2DP en tot nu toe bieden niet alle apparaten deze optie via Bluetooth.
Vervolgens heb je een streaming app nodig die muziek over bluetooth afspeelt, zoals Spotify. Dan moet je ervoor zorgen dat aptX ingeschakeld is in de app instellingen. Pas dan kun je via Bluetooth muziek van je smartphone naar een geschikte luidspreker spelen. Sommige fabrikanten van bluetooth apparaten bieden speciale streaming apps voor hun producten aan, als die beschikbaar zijn gebruik je die.